Wordpress ve SEO

10/02/2023

Wordpress ve SEO

SEO çalışmalarında oldukça fazla tartışılan bir konu da Wordpress siteler SEO konusunda nasıllardır, başarılı olabilirler mi? başlıklarıdır. Öncelikle bu sorunun doğrudan bir kesin cevabının olamayacağını söylemekte yarar var. Çünkü yüzbinlerce teması, özelliği bulunan Wordpress her site için kendi içerisinde değerlendirilmelidir. Hosting, içerik, görsel optimizasyonu gibi oldukça fazla başlığı olan bu konuyu SEO odaklı şekilde net bir cevapla kestirip atma imkanı bence yok.

Wordpress Nedir?

Wordpress açık kaynak tabanlı bir web sitesi oluşturma, yayınlama yazılımıdır. 2003 yılında kullanılmaya başlayan sistem PHP kodlaması - yazılım dili ile oluşturulmuştur. Wordpress ile bir web sitesi oluşturmak, geliştirmek ve yönetmek oldukça kolaydır. Wordpress çok sayıda kişi, işletme ve kurum tarafından tercih edilmesi sebebiyle her geçen gün kendisini geliştirir. Bu sistemi kullanırken yardıma ihtiyaç duyduğunuzda internet üzerinden yerli ve yabancı bir çok kaynağa da kolaylıkla erişebilirsiniz. Bu yüzden geliştiriciler bir web sitesi tasarlar ya da geliştirirken Wordpress tercihinde bulunabilirler. İnternet ortamındaki sitelerin %25'inin de Wordpress ile oluşturulduğunu belirtmeliyim. Yani ziyaret ettiğimiz her 4 siteden 1'i Wordpress tabanlı.

SEO Çalışmalarında Wordpress Seçimi Doğru Bir Karar mı?

SEO konusunda kullanıcı deneyimi ve hız giderek önemi artan unsurlar. Dolayısı ile her Wordpress tabanlı web sitesi SEO çalışmasında başarılı olabilir diye bir şey yok. Çok yavaş, ağır açılan, sayfalar arası geçişleri sıkıntılı olan web sitelerinin SEO konusunda başarılı olma şansı yok. Bu yüzden Wordpress ile SEO çalışması yapılan sitelerde belirli konuların özenle seçilerek hazırlanması gerekli. Yazımın devamında bütün bu detayları sizlere genişçe aktaracağım ancak özet olması bakımından bir kaç önemli unsuru şimdiden belirteyim. Öncelikle Wordpress sitenizin temasının profesyonel bir tema olması önemli; mümkünse ücretli hızlı çalışan bir tema ile sitenizi kurmanız gerekli. Ek olarak Wordpress için gerekli ve doğru eklentileri kullanarak, gereksiz eklentilerden kurtularak bir çalışma yolu belirlemeniz gerekli. Ek olarak Wordpress sitenizin hızlı ve kusursuz çalışması için çok iyi bir hosting (barındırma) hizmeti tercih etmeniz gerektiğini de belirtmeliyim.

Konu özetinde sade bir tema, doğru bir kurulum ve iyi - kaliteli bir hosting seçimi dahilinde Wordpress ile de SEO konusunda oldukça başarılı olabilirsiniz. Ancak profesyonelce hazırlanmış bir özel yazılım ve tasarım dahilinde bu konuda çok daha başarılı olma imkanınız mevcut. Elbette bu benim tecrübelerim sonucu ortaya koyduğum bir sonuç. SEO için hız, kullanıcı deneyimi ve kaliteli içeriğin en önemli değerler olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

SEO: En Çok Sorulan Sorular başlıklı içeriğim de ilginizi çekebilir.

Wordpress ile SEO Konusunda Başarılı Olmak için Neler Gerekli?

Kaliteli içerik üretimi ve güncellik konusuna bu içeriğimde yer vermiyorum. Ancak SEO çalışmalarında altın anahtarın içerik olduğunu bilmenizi isterim. Kaliteli, yeni, güncel ve ilgi çekici içerikler oluşturmak SEO çalışmaları için oldukça önemli. Peki içerik haricinde Wordpress ile SEO konusunda başarılı olmak için neler gerekli, neler yapılmalı, hangi yöntemler kullanılmalı?

Doğru Tema Seçimi

Hız konusunda yapacağınız en önemli seçimlerden birisinin de doğru Wordpress tema seçimi olduğunu unutmayın. Özellikle eski ve ücretsiz temalardan sağlıklı bir verim alamayacağınızı deneyimlerime göre sizlere rahatlıkla söyleyebilirim. Güncel, basit, sade ve profesyonel bir tema seçimi yapmanızın SEO konusunda oldukça önemli olduğunu da bilmenizi isterim. Yukarıda bahsettiğim şekilde işleyen yüzlerce Wordpress teması mevcut; benim fikrimi sorarsanız Astra adlı Wordpress teması gayet iş görür vaziyette. Özellikle premium temaları hız konusunda gayet yeterli.

Hızlandırıcı Eklentiler Kurun

Wordpress'in ücretli ya da ücretsiz olarak sunduğu hız konusunda katkı sağlayan yüzlerce eklentisi mevcut. Bunlardan en iyilerini web sitenize eklenti olarak kurabilir ve çalıştırabilirsiniz. Bu eklentilerin ortak özelliklerini cache eklentisi sağlamaları, veritabanı optimizasyonu yapmaları, javascript, css ve resim sıkıştırması olarak özetleyebiliriz.

Wordpress için Hangi Eklentiler Kullanılmalı?

Wordpress sitenizi hızlandırmak için ücretli ya da ücretsiz onlarca eklenti olduğundan sizlere yukarıda bahsetmiştim. Bunlardan kendi deneyimlediklerimi sizlere aşağıda aktaracağım; umarım fayda sağlar :)

WP Fastest Cache

Basit ve hızlı bir şekilde Wordpress sitenizi hızlandırmak için kullanabileceğiniz eklenti. Cache, resim, css ve javascript sıkıştırma için ücretsiz olarak olanak sunmakta. Bazı ileri düzey kullanımlar için ücretli versiyonunun gerekli olabileceğini unutmayın. Ancak temel düzeyde oldukça iyi ve hızlı bir eklenti olduğunu sizlere belirtebilirim. Ve ek olarak bu eklentinin geliştiricisinin bir Türk olduğunu da sizlere söyleyeyim :) Eklenti ile ilgili genel bilgiye kendi resmi sitesinden ulaşabilirsiniz: wpfastestcache.com

WP-Optimize

Bu eklenti de web sitenizi hızlandırmak için ücretsiz olarak sunulan bir diğer yararlı kaynak. Cache sistemi, dosya sıkıştırması gibi konular haricinde Wordpress veri tabanını iyileştirmek için de çözümler sunmakta. Bu saydığım özellikleri ücretsiz versiyonda kullanmanız mümkün, ücretli versiyonunda ise bu eklentinin daha kapsamlı özelliklerinden yararlanabilirsiniz.

Yoast SEO

Wordpress sisteminde SEO çalışması yapmak adına en ideal eklentinin Yoast SEO olduğunu düşünüyorum. Bu eklenti size tüm sayfa ve blog içerikleriniz için title ve description tanımlama özelliği sunması dışında, içerikleriniz adına sizlere öneri sunması bakımından da oldukça faydalı. Ek olarak site haritası gibi temel SEO gereksinimlerini de bu eklenti bizlere sunmakta. Eklenti kendi özelliklerini de şu şekilde bizlere özetlemiş: "WordPress için ilk gerçek hepsi bir arada SEO çözümü, sayfa üzerine içerik analizi, XML site haritaları ve çok daha fazlası." Yine bu bahsettiğim özellikleri ücretsiz olarak kullanıma sunan bu eklentinin daha geniş özelliklerini ücretli sürümde de inceleyebilirsiniz. Ancak ücretsiz olarak sunulan özelliklerin SEO çalışması için oldukça yeterli olduğunu da sizlere söyleyebilirim.

Rocket Wp

Çok popüler bir Wordpress hızlandırma aracı olan Rocket'i ücretsiz olarak kullanamayacağınızı öncellikle söylemeliyim. Bu araç kullanılmak istenirse belirli bir ücretlendirme karşılığında site sayısına göre satın alınmalı. Bu araç yine site cache, veritabanı optimizasyonu, resim sıkıştırma, javascript ve css sıkıştırma işlemlerini bizlere kolayca sağlamakta. Eklentinin ücretleri için şu adresi ziyaret edebilirsiniz: Rocket Ücretleri

Özet olarak ücretsiz eklentiler kullanarak da web sitenizi Wordpress ile SEO uyumlu hale getirebilirsiniz. Yani yukarıda bahsettiğim WP Fastest Cache veya WP-Optimize eklentileri hız konusunda sizin işinizi göreceklerdir. SEO aracı olarak da Yoast SEO bana göre oldukça verimli bir eklenti. Ücretli olan Rocket eklentisi konusunda da tercih size kalmış. Elbette yüksek ücretler talep etmesinden belli olacağı üzere, ücretsiz eklentilere göre web sitenize çok daha fazla verim kattığı ortada. SEO çalışması yaptığım 2 sitede Rocket eklentisini deneme imkanına sahip olduğumu da söyleyeyim. Peki bu eklenti geçekten işe yaradı mı, ya da siteyi hızlandırdı mı? Evet, bu eklenti sayesinde web sitelerindeki hızın gözle görülür bir şekilde arttığını ve eklentinin parasını hakettiğini sizlere rahatlıkla söyleyebilirim.

Görsel Optimizasyonu

Yukarıda bahsettiğim eklentiler görsellerinizi Wordpress üzerine eklerken size otomatik olarak sıkıştırma konusunda destek vereceklerdir. Ancak yine de eklemek istediğiniz her görseli sıkıştırarak Wordpress üzerinde yükleme yapmanızı öneririm. Bunun için teknik bilgiye sahip olmadan çok basit ve ücretsiz kullanabileceğiniz 2 tane web sitesi önerebilirim: tinypng.com ve photopea.com.

Gereksiz Detayları Ortadan Kaldırma

Eklentiler bölümünde bulunan ancak kullanmadığınız tüm eklentileri etkisizleştirip silmenizi öneririm. Bunlar Wordpress siteniz için gereksiz anlamda yük ve ağırlık yapmaktalar. İşinize yaramayan ya da görsel anlamda ufak tefek etkileri olan eklentileri kaldırmanız sitenizin verimini, hızını arttıracaktır. Eklentiler -> Yüklü Eklentiler kısmında ne kadar fazla eklentiniz olursa web sitenize o kadar fazla kötülük edersiniz. Burada sadece siteniz için gerçekten önemli olan, tema düzenleyici, içerik editörü, hız gibi eklentileri kullanmanızda yarar var.

İyi ve Kaliteli Hosting (Barındırma)

Wordpress sitenizin hızlı açılması, kesintisiz yayınlanması SEO çalışmaları için oldukça önemli unsurlar. Bu yüzden Wordpress sitenizi yukarıda bahsettiğim şekilde iyileştirmek haricinde, iyi ve kaliteli bir hosting firmasında da barındırmanız gerekli. Bugüne kadar Wordpress hosting konusunda iyi deneyimler yaşadığım firmaları sizlerle aşağıda paylaşıyorum. Bunun bir reklam ya da pazarlama çalışması olmadığını ve gerçek deneyimlerimi sizlere sunduğumu da lütfen unutmayın.

Wordpress için Hangi Hosting Firmaları

Bu konuda da tekrar reklam yapmak ya da bir pazarlama çalışması sunmak yerine gerçek deneyimlerime yer vererek sizlere önerilere bulunacağım. Wordpress hosting - barındırma konusunun diğer barındırma çözümlerine göre biraz daha karmaşık ve özel bir konu olduğunu da bilmenizi isterim. Ben aşağıda Wordpress sitesi olarak deneyimlediğim ve memnun kaldığım hosting firmalarını sizlere yazıyorum; karar sizin :)

Yukarıda bahsettiğim hosting - datacenter işletmeleri Wordpress konusunda bence iyi düzeydeler. Wordpress ile bir web sitesi açmak ve SEO konusunda çalışma gerçekleştirmek istiyorsanız yukarıdaki önerilerimi dikkate alabilirsiniz.

Sizin Siteniz Wordpress mi?

Bu da bana oldukça fazla sorulan sorulardan birisi. Hayır, benim web sitem Wordpress tabanlı değil. Benim sitem tamamen sade bir şekilde kodlanmış, yönetici paneli oldukça basit şekilde oluşturulmuş bir web sitesi. Wordpress gibi PHP dili ile kodlanmış olan sitemde benim temel amacım hız konusunda üst düzey işlem sağlamaktı. Bunun için de en basit şekilde PHP yazılımı ile kendi sitemi oluşturdum. Gereksiz hiç bir kodlama, javascript ya da CSS kullanmadığımı da belirtmeliyim.

Özet

SEO çalışmalarında başarının anahtarları hız, kullanıcı deneyimi ve içerik. Wordpress ile bir site çalışması yaptığınızda hız ve kullanıcı deneyimi unsurları burada karşımıza çıkmakta. Eğer ki hızlı ve kullanıcı deneyimi yüksek olan bir web sitesini Wordpress ile sağlayabilirseniz SEO açısından içerik değeri haricindeki tüm değerleri sağlamış olursunuz. Bu bağlamda içeriğiniz de güçlü ise Wordpress bir web sitesi ile SEO çalışmalarında harika sonuçlar alabilirsiniz.

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Yorum Yazın
Yorumunuz
Eposta (Yayınlanmayacaktır)
İsim
Web Sitesi

Konuyla alakalı içerikler:

Desteğe mi ihtiyacınız Var?

Google Ads, SEO ve Eticaret konularında profesyonel hizmeti bizden alabilirsiniz.

Eğitime mi ihtiyacınız Var?

Mert Şener Hakkında?

Google Ads, SEO ve E-ticaret alanında 18 yıllık bir tecrübe ile yüzlerce firmaya hizmet vermiş, profesyonel bir geliştiricidir...