En İyi Wordpress Eklentileri

18/03/2023

En İyi Wordpress Eklentileri

Wordpress ile ilgili son günlerde oldukça detaylı içerikleri, canlı denemeler ile hem sitem hem Instagram hesabım hem de Youtube kanalımdan sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Bugünkü içeriğimde de Wordpress kullanırken ihtiyacınız olacak ve size çokça fayda sağlayacak eklentilerden bahsetmek istedim. Bu eklentilerin tamamını kendim deneme ve test etme fırsatına sahip oldum. Umarım bu içerik Wordpress'e yeni başlayanlar için yararlı bir kaynak olur. Elbette ki benzer türde bir çok benim de farkında olmadığım Wordpress eklentisi mevcuttur. Benim bu içeriğimde bahsettiğim eklentiler tamamen kendim deneme imkanına sahip olduğum ve memnun kaldığım eklentiler...

Wordpress sitesi oluşturur ve yönetirken ihtiyaç duyacağınız eklentileri şu kategorilere göre ayırabiliriz: hız, kullanıcı deneyimi, tasarım, işlevsellik ve e-ticaret. Hız, kullanıcı deneyimi, tasarım ve işlevsellik her web sitesinde önemli bir konu olduğu için öncelikle tema seçimi konusundaki deneyimimden bahsetmeliyim.

Tema Seçimim Astra

Wordpress altyapısında gözlemlediğim en hızlı ve işlevsel temalardan birisi olan Astra ile 5 kurumsal, 2 tane de e-ticaret sitesi oluşturma ve izleme şansım oldu. Bu temanın oldukça hızlı olduğunu sizlere gözlemlerimle birlikte belirtebilirim. Dipnot olarak elbette bu konuda doğru bir hosting seçimi yapmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Wordpress hosting için daha önceki bir içeriğimde bu konuda iyi olan işletmeleri sizlere önermiştim. Merak edenler için ilgili içeriğim: Wordpress ve SEO

Astra temasının PRO versiyonunu yani ücretli versiyonunu kullandığımı da belirtmek isterim. Astra web sitesinden ücretlendirmeler ve lisanslar konusunda bilgi alabilirsiniz. Astra'nın PRO versiyonunun güzel tarafı, bu lisans ile birlikte site oluşturma sayısında bir sınırınız olmaması. Lisanslamayı ister yıllık, ister ömür boyu kullanım şeklinde yapabiliyorsunuz. Güncel fiyatlandırmalar için yukarıda verdiğim bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. Yeri gelmişken söyleyeyim Astra'nın ücretsiz versiyonu da oldukça iş görür durumda. Ben hem premium temalardan hem de lisanslı kullanıcılara verdikleri destekten yararlanabilmek için PRO lisansı satın alma tercihi yaptım.

Evet; şimdi gelelim Wordpress'in en faydalı bulduğum eklentilerine. Web sitesi hızı konusunda başlamışken sitenizde cache sistemini çalıştıran, veritabanında optimizasyonlar yapan, resimlerinizi sıkıştıran ve Javascript - CSS sıkıştırmada oldukça başarılı olan WP-Optimize eklentisinden bahsedelim.

WP-Optimize

WP-Optimize Wordpress web siteniz için ek olarak ücretli versiyonunu sunsa da ücretsiz olarak bir çok ihtiyacınızı karşılayacak özellikleri sizlere sunmakta. Bu özellikler arasında temel olarak sitenize ait veritabanını optimize etme (gereksiz kayıtları silme, tabloları uyarlama), cache uygulamasını sağlama ve Javascript - CSS sıkıştırma yer almaktadır. Wordpress sitenize hız konusunda gözle görülür bir katkı sağlamak istiyorsanız WP-Optimize eklentisini kullanmanızı öneririm. Web sitenizin tasarımına göre bu eklentiyi özelleştirme imkanına da sahipsiniz. Örnek olarak sadece Javascript sıkıştırmasını aktif edebilir, CSS dosyalarınız için herhangi bir işlem yaptırmayabilirsiniz...

Wordpress'te Eklenti Nasıl Kurulur?

Bu konuda bilgisi ve tecrübesi olmayanlar için eklenti eklenmesi konusunda ufak bir bilgi vereyim: Wordpress site yönetici panelinize giriş yaptıktan sonra sol menüdeki eklentiler menüsünü tıklayınız. Bu menüyü tıkladıktan sonra size web siteniz için yüklü olan eklentilerin listesi gelecektir. Bu alanda üst kısımda bulunan yeni eklenti ekle tuşuna basarak, sonrasında gelen arama alanına yüklemek istediğiniz eklentiyi yazabilirsiniz. Web sitenize yüklemek istediğiniz eklentiyi arama sonuçlarında gördüğünüzde şimdi kur tuşuna basarak ve ardından aynı alanda belirecek etkinleştir tuşuna basarak istediğiniz eklentiyi yükleyebilir ve Wordpress siteniz için aktifleştirebilirsiniz.

WP Fastest Cache

Bu eklenti de yine web sitenizi hızlandırmak için kullanabileceğiniz bir eklenti. WP-Optimize ve WP Fastest Cache eklentilerini deneyerek daha hızlı olanını tercih edebilirsiniz. Geliştiricisi bir Türk olan WP Fastest Cache cache, sıkıştırma, optimizasyon gibi konularda web sitenize destek sağlamakta.

Yoast SEO

Wordpress siteleri için çok sayıda SEO eklentisi hali hazırda bulunmakta. Ben tercih olarak bu eklentiyi SEO konusunda oldukça faydalı buldum. Yoast SEO web siteniz için SEO çalışmalarında oldukça fazla imkanı size kolaylıkla sağlamakta. Sitenizin title, description gibi önemli alanlarını kolayca düzenlemenizi sağlatan bu eklenti site haritası gibi temel SEO gereksinimleriniz için de sitenizi düzene sokmakta. Ek olarak bu eklenti her bir içeriğinizin SEO konusundaki eksikliklerini, analizlerini de size eş zamanlı olarak sunmakta. Bu saydığım kullanımları ücretsiz olarak sunan eklentinin daha fazla gelişmiş özellik sunduğu ücretli versiyonu da mevcut. Ancak ücretsiz sürümünün de SEO konusunda size bir hayli fazla yardımcı olacağınından emin olabilirsiniz.

E-ticaret ve Wordpress konusunda hazırladığım bir önceki içeriğim ilginizi çekebilir: Hobim Oldu E-ticaret: Modeloto.com.tr

Klasik Düzenleyici

Wordpress üzerinde içeriklerinizi girmek, editlemek ve biçim vermek için kullanabileceğiniz basit ve güzel eklenti. Klasik Düzenleyici'yi sayfalar, yazılar ve ürünleriniz için kolaylıkla kullanabilirsiniz. Eklentiyi ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

WPForms

Web siteniz üzerinde form kullanmak istiyorsanız WPForms tam size göre. Bu eklenti ile istediğiniz formatta formlar oluşturabilir, doldurulan formların e-posta adresinize gelmesini sağlayabilirsiniz. İletişim, bülten kaydı, başvuru, rezervasyon gibi ihtiyacınız olan formları kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Ücretsiz olarak yukarıda belirttiğim özellikleri ile kullanabileceğiniz bu eklentinin ücretli versiyonu da mevcut.

WooCommerce

Wordpress için e-ticaret eklentisi olan WooCommerce dünyada en çok kullanılan e-ticaret eklentisidir. Wordpress sitenizi e-ticaret haline çeviren bu eklenti ürün ekleme, sepet, ödeme sayfası gibi temel e-ticaret özelliklerini web sitenize ekler. Ayrıca bu eklentinin uyumlu çalıştığı bir çok ek eklentileri de bulunmaktadır. WooCommerce kullandığınızda yani e-ticaret konusunda Wordpress'i tercih ettiğinizde hız konusunda daha da dikkatli olmanızı ve iyi bir barındırma seçmenizi öneririm.

WooCommerce Eklentileri - Uyumlu Araçlar

Wordpress ile birlikte kullanabileceğiniz yüzlerce eklenti mevcut. İhtiyaçlarınıza göre bunları araştırıp eklenti olarak yükleyebilirsiniz. Çok önemli bir konu olarak gereksiz eklentilerden uzak durmanızı da belirtmeliyim. Çok fazla eklenti Wordpress sitenizin hızına olumsuz etki edebilecektir.

Cargo Tracking for WooCommerce

E-ticaretin en önemli konusundan birisi olan kargo için yine bir Türk geliştirici bu eklentiyi geliştirmiş. Yerli kargo şirketleri ile çalıştığınızda Woocommerce üzerinden müşterilerinize kargo takibi gibi işlemleri bu eklenti ile kolaylıkla yaptırabilirsiniz. Yapmanız gereken eklentiyi yüklemek, çalıştığınız kargo firmalarını seçmek ve siparişlerinizi kargolandı durumuna getirerek, sipariş takip numarasını girmeniz.

CartBounty

Üyelerin ve ziyaretçilerin sepette bıraktıkları, yani alışverişe devam etmeyen kişileri görüntülemek için oldukça başarılı bir eklenti. Ek olarak bu eklenti sepette ürün bırakan üyelere ekstra pazarlama seçenekleri sunmakta. Bu eklentinin de ücretli ve ücretsiz versiyonları mevcut.

CTX Feed

E-ticaret sitenizdeki ürünlerinize feed oluşturmak için ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bu eklenti Google Merchant Center, Facebook gibi uygulamalara ürünlerinizi otomatik olarak göndermenizi ve güncel tutmanızı sağlar. Feed oluşturmanız gerekliyse bu eklentiyi kolayca kullanabileceğinizi belirtmeliyim.

EAN for WooCommerce

Ürünlerinizin barkod numarasını (GTIN, EAN, UPC, ISBN) tanımlaması yapabileceğiniz bir eklenti. Eklenti bu tanımlama yaptığınız değerlerin uluslarası geçerliliğini de kontrol etmekte. Yani bir ürüne barkod numarası tanımladığınızda geçerli olup olmadığını size göstermekte. Barkodlu ürün satışı yapan e-ticaret sitelerinin mutlaka kullanması gereken bir eklenti. Ücretsiz olarak işinizi yeterli derecede görecek olan bu eklentinin ücretli versiyonu da bulunmakta.

PayTR Sanal POS WooCommerce - iFrame API

Türkiye'de en çok kullanılan sanal pos çözümü olan PayTr'yi Wordpress WooCommerce e-ticaret sitenize bu eklenti sayenizde kolayca entegre edebilirsiniz. PayTr için başvurunuzu yaptıktan ve başvurunuz onaylandıktan sonra yapmanız gereken PayTr'nin size tanımladığı mağaza no, mağaza parola ve mağaza gizli anahtar değerlerini eklenti ayarlarına tanımlamanız yeterlidir. Bir test ödemesi yaptıktan sonra PayTr üzerinden gerçek ortamda satışlar yapmaya ve ödeme almaya başlayabilirsiniz.

PayTR Taksit Tablosu WooCommerce

PayTr sanal pos çözümü kullanıyorsanız bu eklenti ile ürünlerinizin inceleme sayfasında ürün fiyatına göre taksit seçeneklerini ziyaretçilerinize gösterebilirsiniz. PayTr'nin sunduğu kredi kartı bankaları ve vade farklarına göre taksit tablonuzu ürün sayfanıza kolayca yerleştirebilirsiniz.

Iyzico WooCommerce

Yine Türkiye'de çok tercih edilen online ödeme çözümü olan Iyzico'yu Wordpress sitenize bu eklenti sayesinde kolaylıkla tanımlayabilirsiniz. Iyzico'nun verdiği değerleri bu eklenti altına tanımlayarak kısa bir zaman içerisinde firmanın anlaşmalı olduğu bankalara taksit yapabilir ve online ödeme alabilirsiniz.

Özet

Wordpress ile kendinize kurumsal ya da e-ticaret sitesi oluşturmanız mümkün. Dünyanın en çok tercih edilen web site altyapısı olan Wordpress'e ait onbinlerce tema ve eklentinin olduğunu da sizlere belirtmeliyim. Ben bu içeriğimde kendim kullandığım ve test edip memnun kaldığım eklentileri ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istedim. Elbette benim de bilmediğim; belki yukarıda bahsettiğimden daha etkili, işlevsel ve yararlı eklentiler de vardır. Ben sadece sizlerle gerçek ortamda test ettiğim, kullandığım eklentileri paylaşmak istedim. Umarım sizler için yararlı bir kaynak olur :) Son olarak konuyla ilgili tecrübeleri olanlar yorumlarda tecrübelerini bizlerle paylaşabilir.

Yorumlar
04/Nisan/2023 (05:24:08) tarihinde Alparslan Duygu yazdı:
Elinize sağlık
Bu yoruma cevap yaz
Yorum Yazın
Yorumunuz
Eposta (Yayınlanmayacaktır)
İsim
Web Sitesi

Konuyla alakalı içerikler:

Wordpress ve SEO 10/02/2023

Desteğe mi ihtiyacınız Var?

Google Ads, SEO ve Eticaret konularında profesyonel hizmeti bizden alabilirsiniz.

Eğitime mi ihtiyacınız Var?

Mert Şener Hakkında?

Google Ads, SEO ve E-ticaret alanında 18 yıllık bir tecrübe ile yüzlerce firmaya hizmet vermiş, profesyonel bir geliştiricidir...