SEO: En Çok Sorulan Sorular

19/01/2023

SEO: En Çok Sorulan Sorular

Google'da ilk sayfada yer almak ve organik ziyaret sayısını yükseltmek her web sitesinin - işletmenin hayali... Peki bu hayali gerçekleştirmek için bana her gün gelen (Instagram ve Youtube üzerinden) onlarca sorunun cevabını merak ediyor musunuz? O halde bu içerik tam size göre :) Umarım SEO konusunda sizin de merak ettiklerinizi, aklınızdaki soruları cevaplar bir içeriği sizinle paylaşabilirim...

Backlink Satın Almalı mıyım?

Hayır, gelişi güzel backlink satın almanız size bir artı sağlamayacağı gibi, sizi Google tarafında olumsuz etkileyebilir. SEO çalışması yaparken backlink satın alma konusundan uzak durmanızı öneririm. Backlink sitenize referans oluşturan, diğer sitelerden aldığınız linkleri ifade eder. Burada konunuzla ilgili, sizi referans olarak gösteren ve sizinle ilgili kategorilerde yayın yapan web sitelerinden referans almanız önemlidir. Bunun için de backlink satın almak doğru bir çözüm değildir. İyi bir içeriğe sahip web sitesi çalışması yapmanız size doğal yollardan backlink kazandıracak ve SEO çalışmalarınız için artı bir değer yaratacaktır. İyi, özgün ve ilgi çekici içerikler oluşturma konusuna yazımın devamında detalı bir şekilde değineceğim...

Yüzlerce İçerik Oluşturdum Ancak Google'da Yükselemiyorum, Sizce Neden?

Yüzlerce gereksiz, kısa, kullanıcılarını memnun etmeyen içerik üretmek size hiç bir fayda sağlamaz. Her zaman söylüyorum 100 tane etkisiz içerik yerine 10 tane kaliteli içerik üretin daha iyi. İçeriğiniz konu başlığını kullanıcılarınıza en iyi anlatan şekilde, özgün ve ilgi çekici olsun... SEO çalışmalarında başarı sağlamak için kullanıcılarınızı tam anlamıyla mutlu etmeniz gerektiğini unutmayın.

Rakiplerimin İçeriklerinin Kelimelerini Değiştirerek İçerik Oluşturmak Doğru mu?

Hayır! İçerikleri kendiniz özgün bir şekilde oluşturmalısınız. SEO çalışmalarında kısa yoldan kar edemeyeceğinizi bilmeli ve buna göre hareket etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. En iyi içeriği oluşturmak SEO'da başarının ta kendisidir. Bu kadar kolay bir iş olsaydı zaten SEO danışmanlığı ya da SEO uzmanlığı altında bir hizmet olmazdı.

Rakiplerinizin ürettikleri içerikleri elbette değerlendirmeli ve onları analiz etmeniz gerekir. Ancak onların kopyasını üretmek, kelimeleri değiştirerek içerik türetmek SEO çalışmalarında sizin için doğru değil. Rakiplerinizin ürettiği içerikleri kendinize göre özelleştirerek, onlardan daha iyisini üretmek sizin birincil amacınız olmalı. En iyi içeriği sunduğunuz zaman Google tarafında da ödüllendirileceğinizi yani üst sıralarda yer alacağınızı unutmamalısınız.

Yabancı Sitelerden İçerikleri Kendi Dilime Tercüme Ederek İçerikler Oluşturmalı mıyım?

Hayır! Özgünlük, benzersizlik SEO çalışmaları için temel kriter. Farklı kaynakların içeriklerini gözden geçirmelisiniz, evet ama onları tercüme ettirerek yeni içerikler oluşturmamalısınız. İçeriklerinizi tamamen özgün bir şekilde oluşturmalı, onların benzersiz ve en iyi bilgiyi verdiğinden emin olmalısınız.

SEO çalışmalarının kolay bir iş olmadığını, belirli bir düzende disiplin gerektiren, sürekli olarak çalışma yapılması gereken bir alan olduğunu unutmayın. Az emek ile SEO çalışmalarında başarılı olamayacağınızı da bilmenizi isterim.

Epeyce Süredir SEO Çalışması Yapıyorum Ama Tık Yok

SEO çalışması uzun soluklu ve sabır gerektiren bir çalışma türüdür. Özgün içerik üretiyor ve siteniz kullanıcı deneyimi anlamında olumlu işler yapıyorsa beklemeye devam edin. SEO'da başarı için sabır çok önemli bir kriterdir. Bir, iki ay süresince SEO çalışmalarından fayda almanızın mümkün olmadığını da rahatlıkla söyleyebilirim.

SEO çalışmalarında öncelikle web sitenizi iyileştirmli ve sonrasında içerik üretimine odaklanmalısınız. Web sitenizdeki hızı, kullanıcı deneyimini iyileştirdikten sonra, özgün içerikle birlikte SEO çalışmalarında çok ciddi başarılar elde edebileceğinizi söyleyebilirim.

SEO: Aylık 100 Ziyaretçiden 7300 Ziyaretçiye Ulaştık başlıklı içerik ilginizi çekebilir

Wordpress Kullanıyorum, Site Hızım Yavaş, SEO için Önemli mi?

Web sitenizin hızı SEO çalışmaları için oldukça önemli, bu yüzden web sitenizi özellikle mobil versiyonda hızlandırmalısınız. Bunu Wordpress'in profesyonel temaları ve kaliteli bir barındırma hizmeti kullanmanız ile sağlamanızın mümkün olduğunu da söyleyebilirim. Wordpress'in Astra ve Total temalarının gayet ideal olarak size yeteceğini söyleyebilirim. Elbette bunlar haricinde de hızlı ve işe yarar temalar olabilir; ben bu ikisi ile ilgili yaptığım testlerin başarılı olduğunu söyleyebilirim. Farklı temalarda deneyimleri olanlar yorumlarda fikirlerini paylaşabilirler.

Hosting - Barındırma Önerileri

Türkiye merkezli onlarca iyi hosting firması bizlere hizmet vermekte. Bunlardan bir kısmını sizlere deneyimlerim doğrultusunda önerebilirim. Netinternet başta olmak üzere Güzel Hosting'in bizlere sunduğu hizmetlerin gayet iyi olduğunu sizlere deneyimlerimle sabit bir şekilde söyleyebilirim.

  • Netinternet
  • Güzel Hosting
  • Turhost
  • Natro

Bu işletmelerin ihtiyaçlarınıza göre bir barındırma hizmeti sunduğunu söylemek mümkün. İleri düzey ihtiyaçlarınız varsa bu firmaları tek tek arayarak ihtiyaçlarınızı anlatmanızı ve buna uygun şekilde bir hizmet teklifi almanızı öneririm. Ek olarak yurtdışı hizmet sağlayıcısı olan SiteGround'un da barındırma servislerinin oldukça iyi olduğunu sizlerle paylaşmam gerekli.

SEO Çalışmalarında Hangi Araçları Kullanmalıyız?

SEO çalışmalarında Google'ın bizlere ücretsiz olarak sunduğu Search Console ve Analytics yazılımlarını kesinlikle kullanmamız gerekmekte. Bu yazılımlar haricinde ücretli ya da ücretsiz olarak bize sunulan diğer profesyonel araçlardan da yardım almak mümkün. Bu bölümde bu yazılımlarla ilgili size fayda sağlayacak bilgiler vermeye çalışacağım. Google Search Console ve Analytics'i zaten SEO çalışmalarında kullanmamız gerekli ama diğer tarafta profesyonel araçlar ile ilgili de bu bölümde işinize yarar bilgiler vermeye çalışacağım.

Google Search Console

Google'ın kendisine ait olan ve ücretsiz olarak bizlere sunduğu Search Console SEO çalışmalarının olmaz ise olmazıdır. Bu araç sayesinde web sitenizin Google'da organik olarak göründüğü, tıklama aldığı kelimeleri pozisyon sırasına göre görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda bu işlemi istediğiniz zaman dilimine göre yapabilir, hatta belirli dönemler arası karşılaştırmalar yapabilirsiniz. Bu araç aynı zamanda web sitenizin kullanıcı deneyimi ile ilgili yönlerini de size göstermekte.

Google Analytics

Yine Google'ın bizlere ücretsiz olarak sunduğu Analytics aracı da web siteniz için eşsiz bir raporlama aracıdır. Yani web sitenizin tüm ziyaret detaylarını, ziyaret sürelerini bu araç ile görüntüleyebilirsiniz.

SemRush

Oldukça profesyonel bir SEO aracı olan SemRush anahtar kelime pozisyon takibi, web site denetimi ve on page SEO modüllerinde oldukça faydalıdır. Bu aracın lisanslı kullanıcısı olmak biraz pahalı olsa da profesyonel ajanslar tarafından tercih edilmektedir.

Ahrefs

Yine SemRush gibi oldukça popüler olan Ahrefs özellikle web site denetimi konusunda bence eşsiz. Kısıtlı modüller ile ücretsiz olarak kullanılabilen Ahrefs'in ücretli versiyonunun da yüksek ücretlendirmeye sahip olduğunu söyleyebilirim.

SiteChecker

Adı yeni yeni duyulmaya başlayan bu SEO aracı bence oldukça verimli. Anahtar kelime pozisyonu takibi için oldukça yeterli olan bu araç, web site denetimi gibi modüller de sunmakta. Ücretlendirmesinin her bütçeye uygun olduğunu da belirtmeliyim.

SiteChecker ile ilgili detaylı inceleme içeriği ve videosuna şu içeriğimden erişebilirsiniz: Faydalı Bir SEO Aracı: SiteChecker

SEO çalışmalarında başarılı olmak istiyorsanız öncelikle web sitenizi hızlı ve kullanıcı deneyimi konusunda üst düzeye getirmeniz gerekli. Bundan sonraki aşamalarda yapmanız gereken ise konunuz ile ilgili en iyi içeriği yazmanız ve bunu süreklilik halinde yapmanız olacaktır. Yani hızlı, kullanıcı ddeneyimini üst düzeye çıkaran bir web sitesi yaratmanız ve devamında da sürekli olarak yeni içerik üretmeniz SEO çalışmalarında başarılı olmanız için önemli. Hız, kullanıcı deneyimi ve içeriği baz alarak, bu döngüde SEO çalışmalarınızı ilerletebilirsiniz.

Yorumlar
20/Ocak/2023 (01:10:31) tarihinde Deniz yazdı:
Üstad çok fayfalı içerik, teşekkürler. Bir sorum olacak, Google Search Console tek başına bu çalışmalar için yeterli değil mi? Sonuçta tüm veriyi bize veriyor.
Cevaplar
24/Ocak/2023 (01:52:47) tarihinde Mert Şener yazdı:
Rica ederim, fayda sağladıysa ne güzel :) Google Search Console SEO için temel analiz aracı ancak diğer bahsettiğim araçlarında ek katkısı var. Örnek olarak Search Consoleda kendiniz kelime girerek kaçıncı sırada vb. göremezsiniz. Sadece gösterim ve tıklama aldığınız kelimeleri görebilirsiniz gibi. Bu yüzden yardımcı bir aracı kullanmak gerekli bence.
Bu yoruma cevap yaz
Yorum Yazın
Yorumunuz
Eposta (Yayınlanmayacaktır)
İsim
Web Sitesi

Konuyla alakalı içerikler:

Wordpress ve SEO 10/02/2023

Desteğe mi ihtiyacınız Var?

Google Ads, SEO ve Eticaret konularında profesyonel hizmeti bizden alabilirsiniz.

Eğitime mi ihtiyacınız Var?

Mert Şener Hakkında?

Google Ads, SEO ve E-ticaret alanında 18 yıllık bir tecrübe ile yüzlerce firmaya hizmet vermiş, profesyonel bir geliştiricidir...