Sıralaması Düşen İçerik için 7 Öneri

06/09/2021

Sıralaması Düşen İçerik için 7 Öneri

Zaman zaman Google'da içeriklerimiz sıralamada düşüş yaşar. Örnek olarak 3.sırada yer alan bir içerik birden 7. sıraya gerileyebilir. Bunun nedeni zararlı backlink ya da ciddi bir altyapı sorunu olabilir. Ben bu içeriğimde bunlar harici sebeplerle yaşanan düşüşlerde neler yapabilirsiniz kendi çalışmalarıma paralel anlatmaya çalışacağım.

1- İçerik Düzenleme

Sıralaması düşen içeriğinizi elden geçirmek çok iyi bir fikirdir. SEO çalışmalarının temelini içeriklerinizin oluşturduğunu unutmayın. İçeriğinizdeki imla hatalarını düzeltin, anlatım bozukluklarını ortadan kaldırın. İçeriğin kolay okunması için gerekli düzenlemeleri yapın. Örneğin çok uzun paragraflar yerine daha anlaşılır ve kısa paragraflar oluşturmayı deneyin. İçeriğinizde tek tip bir yazı karakteri kullanmaya ve karakter boyutlarının aynı olmasına dikkat edin. Sadece gerekli yerlerde strong - em gibi etiketleri kullanın. Bunların aşırı kullanımı SEO konusunda size zarar verebilir.

2- İçerik Geliştirme

Bir içeriğiniz düşüş yaşadı ise nedeni yüksek ihtimal ile rakiplerinizin daha iyi içerikler üretmiş olmasıdır. Yani Google sizi geçen içerikleri sizinkinden daha yararlı, kullanıcıları memnun eden içerikler olarak görmüştür. Bu durumda var olan içeriğinizi geliştirmek Google'da tekrar yükselmek için çok doğru bir hamledir. İçeriklerinize eklentiler yapmak, daha detaylı anlatmak, rapor ve analizler sunmak içeriğinizi geliştirmek için yapabileceğiniz işlemlerdir. İçeriğiniz ne kadar bilgi verici ise ziyaretçileri o kadar memnun eder. Bu yüzden içeriğinizin detaylı olmasına ve içerisinde örnek, rapor, grafik vb. barındırmasına özen gösterin. İçeriğiniz iyileştikçe yükseliş başlayacaktır.

İçerik Geliştirmeye Örnek:

Başlık ve alt başlıklardan (H1 - H2 - H2...) oluşan bir içeriğiniz olduğunu düşünelim. H2'ler alt başlıkları temsil etmekte... H2 altlarına H3 alt alt başlıkları açarak alt başlıklarınıza daha fazla detay verebilirsiniz. Böylece içeriğiniz derinlik kazanır ve daha bilgi verici olur. Eğer içeriğinizde alt alt başlıklar varsa bunları çoğaltarak içeriğinizi genişletebilirsiniz ya da H4 başlıkları ile daha fazla bilgi sunabilirsiniz.

İçeriklerinize konu ile ilgili araştırma sonuçları eklemek, belirli grafikler ile analizler sunmak içeriğinizin kalitesini, ilgi çekiciliğini ve bilgi vericiliğini arttıracaktır.

Kaliteli içerik ziyaretçilere en iyi bilgiyi sunan, onların aradıklarını bulmasını sağlayan içeriklerdir. Bu içerikler Google'ın gözünden kaçmaz ve mutlaka Google tarafından ödüllendirilir. Bu yüzden içerikleriniz üzerinde iyi düşünmenizi ve ciddi bir emek vererek bunları geliştirmenizi öneririm.

İçeriklerinizi sosyal medya hesaplarınızdan paylaşarak daha çok kişiye ulaşmasını sağlamayı da unutmayın.

3- H Başlıklarını İyileştirme

H1, H2, H3 gibi SEO çalışmalarında oldukça önemli olan etiketleri iyileştirmeyi denemek sizin için iyi bir fikir olabilir. H2 ve H3 etiketlerini içeriğinizde hiç kullanmadıysanız mutlaka içeriğinize eklemelisiniz. Tüm H etiketlerini tam olarak içeriğiniz ile ilgili, konuyu tam özetler şekilde oluşturmalısınız. Özelllikle benzersiz olan H1 etiketi içeriğinizin ana başlığını temsil ettiği için tam ve net bilgiyi sunmalıdır.

H Başlıkları için Örnek:

H1: SEO Eğitimi

H2: Online SEO Eğitimi

H3: Birebir 2 Saat

H3: Kendi Web Siteniz Üzerinden

H2: Videolu SEO Eğitimi

H3: 110 Saat Eğitim

H3: 7/24 Erişim

4- Title Optimizasyonu

Doğru title oluşturmak SEO çalışmaları açısından çok önemlidir. 70 karakteri geçmeyen, H1 etiketinde olduğu gibi içerisinde anahtar kelimeleri barındıran anlamlı bir cümle ile title oluşturmak oldukça önemlidir. Sıralamada düşüş yaşadıysanız titleınızı yeniden oluşturmak tekrar yükselmeniz için oldukça etkili olabilir.

Description alanı da sıralamanızda etkili bir başka unsurdur. İçeriğinizin ne ile ilgili olduğunu belirten içerisinde anahtar kelimeleri barından 1-2 cümle ile description kısmını güncelleyebilirsiniz. Ya da tanımladığınız titleı biraz daha detaylandırarak description oluşturabilirsiniz.

Title Örnek:

Online SEO Eğitimi, Kendi Web Siteniz Üzerinden Birebir SEO Analizi

Description Örnek:

Kendi web siteniz üzerinden birebir, 2 saat online SEO eğitimi ve danışmanlığı. Hem kendinizi geliştirin hem de web sitenizi yükseltin.

Sıkça Sorulan Sorulardan:

Instagram üzerinden bana çok sık gelen bir soruyu yeri gelmişken cevaplamak istiyorum: H1 ve Title aynı mı, farklı mı olmalıdır?

Benim fikrim ikisinin aynı olmasının zararlı olmadığıdır. Ancak ben title ve h1 etiketlerini farklı kullanmaya çalışıyorum. Her ikisi de benzer şeyi ifade etse de title kısmı h1'e göre biraz daha uzun olarak kullanılabilir.

Örnek:

Title:
Online SEO Eğitimi, Kendi Web Siteniz Üzerinden Birebir SEO Analizi

H1:
Online SEO Eğitimi

5- Görsel Optimizasyonu

Görseller içerikleri yavaşlatan unsurların başında gelir. Bu yüzden içeriklerinizde gereksiz veya fazla görsel varsa bunlardan kurtulun. Ortalama bir içerik için genellikle 2-3 görsel kullanmak yeterlidir. Fazla görsel kullanımı içeriğinizi yavaşlatacağı için sıralama kaybı yaşamanıza sebep olabilir.

İçeriğinizde kullanmaya karar verdiğiniz görselleri doğru boyut ile kaydetmek ve sıkıştırarak kullanmak içeriğinizi hızlandırır. Bu yüzden içeriklerinizdeki görselleri optimize edin. Bunun için profesyonel programlar kullanmanıza gerek yok. Photopea.com ile resimlerinize doğru ölçüler verebilir ve arkasından Tinypng.com ile resimlerinizi sıkıştırabilirsiniz. İçerikleriniz içerisinde PNG yerine JPG formatını kullanmanızı da resimlerin daha küçük boyutta olması açısından öneririm. Yeni nesil uzantılar kullanmak da iyi bir fikir olabilir ancak Safari gibi bazı tarayıcıların bunları henüz desteklemiyor olması bakımından ben şu an için JPG kullanmayı tercih ediyorum.

6- İç Bağlantılar Oluşturun

Düşüş yaşayan içeriğinize web sitenizin alakalı içeriklerinden iç bağlantı verebilirsiniz. Bu içeriğinizin otoritesinin yükselmesi için önemli bir işlemdir. Örneğin benzer bir başka içeriğinizden bu içeriğinize şu şekilde bağlantı verebilirsiniz: "Bu içerik de ilginizi çekebilir: Başlık..." şeklinde. Ek olarak önemli içeriklerinize ana sayfanızda yer verin, bu içeriğinizin değerini arttıracağı gibi kullanıcıların da o içeriğe kolay ulaşmasını sağlayacaktır.

7- Gereksiz Kaynaklardan Kurtulun

Javascript ve CSS içeriğinizi yavaşlatan bir diğer unsurlardır. Bu yüzden içeriğinizde kullanılmayan ya da gereksiz olan javascript ve CSS leri ortadan kaldırmanız içeriğinize hız kazandırır. SEO çalışmalarında hız unsurunun önemli bir detay olduğunu unutmayın ve gereksiz tüm kodları - kaynakları ortadan kaldırın.

Web Vitals konusu SEO için giderek daha önemli bir detay haline gelmekte. Google algoritması yavaş yavaş bu konuyu devreye alıyor. Bu konuda merak ettikleriniz için Web Vitals kategorisini ziyaret edebilir, blog yazılarıma göz atabilirsiniz. Web Vitals'in ana amacının daha iyi web siteleri sunmak yani kullanıcılarını mutlu eden, kullanıcı dostu ve hızlı web siteleri yaratmak olduğunu söyleyebilirim.

Düşüş yaşayan içeriklerinizi Ahrefs, SemRush, Seranking gibi araçlarla denetlemenizi de öneririm. Bu kaynaklar sizin farketmediğiniz kritik hataları size sunabilir ve bunları düzenlemeniz için fikir verebilir.

Gördüğünüz gibi sıralaması düşen bir içerik için yapılması gerekenler hız ve içerik ile ilgili. Çünkü Google hızlı ve içeriği iyi - kaliteli olan web sitelerini kullanıcılarına sunmak istiyor. Yukarıda pek fazla teknik terime girmeden konuyla ilgili neler yapabilirsiniz anlatmaya çalıştım, umarım fayda sağlamıştır :)

SEO Başarısı için 8 Öneri - Temel Düzey başlıklı yazımı da okumak ister misiniz?

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Yorum Yazın
Yorumunuz
Eposta (Yayınlanmayacaktır)
İsim
Web Sitesi

Konuyla alakalı içerikler:

Wordpress ve SEO 10/02/2023

Desteğe mi ihtiyacınız Var?

Google Ads, SEO ve Eticaret konularında profesyonel hizmeti bizden alabilirsiniz.

Eğitime mi ihtiyacınız Var?

Mert Şener Hakkında?

Google Ads, SEO ve E-ticaret alanında 18 yıllık bir tecrübe ile yüzlerce firmaya hizmet vermiş, profesyonel bir geliştiricidir...