Google ADS Sıkça Sorulan Sorular

29/04/2022

Google ADS Sıkça Sorulan Sorular

Instagram üzerinden ve verdiğim Google ADS eğitimlerinde bana çok kez sorulan soruları derleyerek sizlerle paylaşmak istedim. İçeriğimi hem metin olarak hem de Youtube kanalımda parça parça paylaştığım videolardan oluşturdum. Umarım bu soruların cevaplarını merak eden kişilere bir nebze olsun fayda sağlar :)

Google ADS Kampanya Oluştururkan Hangi Hedef Seçilmeli?

Satış: Eğer online satış yapan bir siteniz ya da fiziki mağazanız için kampanya hazırlıyorsanız bu hedef en doğru seçenek olabilir.

Potansiyel Müşteriler: Dönüşümlerinizi arttırmak istiyorsanız hedefleme türü olarak bu seçeneği seçebilirsiniz. Form doldurma, Whatsapp ile dönüş elde etmek ana amacınız ise bu tercih en doğru seçim olacaktır.

Web Sitesi Trafiği: Web sitenizde daha çok trafiğe odaklanmak istiyorsanız bu durumda bu tercih sizin için doğru olacaktır. Örnek olarak blog ya da haber siteleri bu seçeneği değerlendirebilirler.

Hangi Teklif Stratejisini Kullanmalıyım?

Yeni bir hesapta kampanya oluşturacaksanız kampanyanıza başlarken tıklamalara yönelik teklif stratejilerini kullanmanızı öneririm. Tıklamaları arttırma ya da manuel TBM... Kampanyanız belirli bir süre çalıştıktan sonra edindiği dönüşümler ışığında dönüşümleri arttırmaya yönelik stratejiye geçebilirsiniz. Ya da tıklamalar ile edindiğiniz EBM'den memnun kalmadığınızda yine dönüşümleri arttırmaya yönelik türe geçiş yapabilirsiniz. Bu seçenekte hedef EBM kullanmanız (yani dönüşüm başı harcamak istediğiniz tutar) daha verimli olacaktır. Eğer ki amacınız belirli bir sıralama içerisinde yer almaksa, örneğin reklam sonuçlarının en üstünde görünmek sizin için çok önemli ise bu durumda da hedef gösterim payı teklif türünü seçebilirsiniz.

Önemli bir bilgi olarak tıklamaları arttırmaya yönelik strateji kullanırken mutlaka Maksimum TBM vermenizi öneririm. Eğer Maksimum TBM belirlemezseniz bütçeniz birkaç tıklama ile çok kısa bir süre içerisinde bitebilir ve tıklama maliyetleriniz de oldukça artar.

Eğer kelimeleriniz tıklama maliyetleri hakkında bir bilginiz yok ise Araçlar ve Ayarlar altından Anahtar Kelime Planlayıcı kısmından reklamınızın anahtar kelimelerine dair dıklama maliyetleri hakkında fikir edinebilir ve Maksimum TBM belirlerken buradan yararlanabilirsiniz.

Hangi Kelime Eşleme Türünü Kullanmalıyım?

Geniş Eşleme: Kelimelerinizi geniş eşleme olarak kullandığınızda anahtar kelime olarak eklediğiniz 2 ya da daha fazla kelimeden arana sadece 1 tane kelime arama teriminde geçtiğinde de reklamınız teorik olarak görüntülenebilecektir. Bu kelime eşleme türünü kullanmanız gereksiz tıklama almanıza sebep olabilir.

Sıralı Eşleme: Tırnak işareti arasında kullanılan kelime türü olarak belirtebiliriz. Örnek olarak kelime "seo eğitimi" şeklinde kullanıldığında, iki kelime de arama teriminde geçtiğinde reklamınız gösterilir. Yani 2 kelimenin de arama da mutlaka geçmesi - yer alması gerekir. Online seo eğitimi gibi bir aramada reklamınız gösterilir. Yani kullandığınız kelimelerin başına, sonuna ya da ortasına başka bir terim geldiğinde de reklamlarınız gösterilir. Tek şartı belirttiğiniz kelimelerin arama terimi içerisinde yer almasıdır.

Tam Eşleme: Köşeli parantezler arasında kelimeleri eklediğiniz bu eşleme türünde de yalnızca ve sadece birebir olarak verdiğiniz kelimeler arandığında reklamınız gösterilir. Gereksiz tıklama alma ihtimaliniz olmaz ama potansiyel müşterileri kaçırabilirsiniz.

Benim önerim günlük ve disiplinli bir şekilde negatif anahtar kelime takibi de yapmak kaydıyla sıralı eşleme kullanmanızdır. Bu sayede sunduğunuz kelimeler, arama terimi olarak aratılacak pek çok potansiyel aramayı da tetikleyebilir. Ancak arama hacmi az olan kelimelere sahipseniz ve tıklama almakta zorlanıyorsanız bu durumda geniş eşleme ile deneme yapmanızı öneririm.

Dönüşüm Kullanmak Neden Önemlidir?

Reklamlarınızın tıklama ve harcamaları neticesinde nasıl sonuçlar aldığınızı ve sitenize gelen ziyaretçinin site üzerinde irtibata geçip geçmediğini dönüşümler sayesinde anlayabilir ve bu verileri doğru değerlendirerek hesabınızı optimize edebilirsiniz. Dönüşümlere göre optimize ettiğiniz reklamlar size daha fazla verim sağlayacaktır. Dönüşümleri de mutlaka size değer katan işlemler üzerine kurmalısınız. Kurumsal siteler için telefon - Whatsapp tıklamaları, bir form doldurma dönüşüm işlemi olarak sayılabilirken, e-ticaret siteleri içinse başarılı siparişler bir dönüşümdür. Ayrıca size sağladığı veri ve faydaya göre dönüşümlerinizi birincil işlem ya da ikincil işlem olarak ayarlayabilirsiniz.

Hesap Askıya Alındı Problemleri

Son dönemde özellikle yeni açılan Google Ads hesaplarında oldukça sık olarak hesabın şüpheli ödeme tespiti sebebiyle askıya alınması ile karşılaşılıyor. Burada itirazınızı doğu şekile yaptıktan sonra sabırla beklemek gerekiyor. Öncelikle eğer yeni hesabınıza daha önce başka bir Google Ads hesabına tanımlanmış bir kredi kartı girdi iseniz, o kartı kaldırarak, daha önce Google Ads üzerinde kullanılmamış bir kredi kartı tanımlamanız gerekiyor. Farklı bir şekilde eski hesaplarınızdan o kredi kartını da kaldırabilir ve böylece sadece yeni hesapta kredi kartının tanımlı kalmasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında itiraz formunda detaylı olarak konuyu izah edip kartınızın ön yüzü ile eğer manuel ödeme yaptıysanız işlemin göründüğü hesap hareketinin ekran görüntüsünü de itiraz formuna ekleyebilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra itiraz formunuza dönüş beklemelisiniz. Genellikle böyle durumlarda 1 ila 4 hafta aralığında Google konuyu değerlendirip hesabınızın askısını kaldırmakta.

Bir diğer sık karşılaşılan hesap askıya alınma problemi de Sistemleri Atlatma Politikası İhlali ile ilgili. Burada da yine paniklemeye gerek yok. Öncelikle politikayı inceleyin ve hangi politikayı ihlal ettiğinizinulun, sonrasında gerekli yönergeleri inceleyip reklamınızda düzenleme yaparak itirazınızı oluşturabilirsiniz. Eğer politikaları ihlal eden bir durum reklamınızda kalmadıysa itirazınıza istinaden yine Google hesbaı inceleyecek ve askı durumunu kaldıracaktır. Bu politikada reklamda ticari marka kullanımı ya da sitenizde çalışmayan dış bağlantılar olmadığından da emin olmalısınız.

Google Ads Reklam Verme başlıklı içerik ilginizi çekebilir.

Google Ads Arama Ağı Kelime Başı Tıklama Ücretlerini Nasıl Öğrenebilirim?

Araçlar ve Ayarlar altındaki Anahtar Kelime Planlayıcı modülünü kullanarak seçtiğiniz bölge ve dile göre sağladığınız kelimelerin en düşük - en yüksek tıklama ücretleri ve rekabet durumu hakkında fikir edinebilirsiniz. Örnek olarak İstanbul ve Türkçe diline sahip kişiler grubunda belirttiğiniz anahtar kelimeler için tıklama başı ücretler hakkında fikir edinebilirsiniz... Bu araç ile anahtar kelimelerinize yeni alternatif kelimeler bulmak da mümkün. Ek olarak girdiğiniz terimlere göre gelebilecek size fayda sağlamayacak kelimeleri de bu alanda görüntüleyebilir ve negatif kelimeler için kampanyanıza başlamadan önce çıkarımlar yapabilirsiniz...

Günlük Bütçemi Nasıl Belirleyebilirim?

Yine Anahtar Kelime Planlayıcı modülünü kullanarak kelimeleriniz için ortalama tıklama başı maliyetleri görebilir ve bu doğrultuda almak istediğiniz tıklama sayısına göre günlük bir bütçe belirleyebilirsiniz. Örneğin tıklama başı maliyeti ortalama 5TL olan bir kampanya için 50 tıklama almak sizin beklentiniz ise 250TL günlük bütçe belirlemeniz doğru olacaktır. Kampanyanıza başlarken düşündüğünüz günlük bütçeden bir tık aşağıda günlük bütçe ile başlangıç yapmanızı öneririm. Bunun sebebi reklamlara ilk başladığınız günlerde gereksiz tıklamalar alabilecek olmanızdır. Öncelikle negatif kelimeleri 1-2 hafta içerisinde tanımladıktan sonra düşündüğünüz gerçek günlük bütçeyi uygulamanızı öneririm.

Reklamların Neden Gösterilmiyor?

Eğer tıklama başı teklifleri düşük tanımladıysanız (Manuel TBM ve tıklamaları arttıran stratejide) reklamlarınız görüntülenmeyecektir. Bu konuyla en çok karşılaşılan durum yanlış ya da düşük teklifler verilmesidir. Yine kelime eşleme türlerinin yanlış kullanımı ya da arama hacmi az ya da olmayan kelimelerin reklamlarda kullanılması reklamlarınızın gösterilmemesi için bir neden olabilir. Reklam metinlerinde ya da URL içerisinde bazı ticari markaların isimlerinin kullanılması da reklamlarınızın gösterilmemesi için bir diğer neden olabilir. Reklamlarınızın durum sütunu altında uygun değil gibi bir ibare görürseniz, bu reklamlarınızda bir sorun olduğunu gösterir. Reklamlarınızın gösterilmeme sebeplerinden bir diğeri de günlük bütçenizin düşük kalması olabilir. Ek olarak anahtar kelimelerinizin kalite puanına da göz atmalısınız. 10/1 gibi bir kalite puanına sahip kelimeleriniz varsa reklamlarınız görüntülenmeyebilir.

Google Ads Günlük Bütçemden Fazla Harcama Yapıyor, Neden?

Google günlük verdiğiniz bütçeyi aylık olarak hesaplayarak toplam bir harcama çerçevesinde çalışır. Yani günlük 100TL bütçe verdiğinizde 30 gün 3000TL harcamak adına sistemi işletir. Bu yüzden gün içerisinde günlük bütçenizin 2 katına kadar harcama yapabilir. Ancak 30 günün sonunda vermiş olduğunuz günlük bütçe x 30 toplamını aşmayacaktır.

Hedef EBM Kullanırken Ücretlenme Nasıl Olur?

Hedef EBM teklif stratejisi kullanırken kafa karıştıran bir konu da ücretlenme şeklidir. Reklamverenler genellikle Hedef EBM kullanırken Hedef EBM olarak belirledikleri değer ölçüsünde ücretlendirildiklerini düşünürler; ancak ücretlendirme yine alınan tıklamaların maliyetlerine göre olmaktadır. Bir örnek verelim: Bir kampanyanız için Hedef EBM 10₺ belirlediniz diyelim. Google bu strateji doğrultusunda size 1₺, 4₺, 7₺, 10₺ gibi değerlerle tıklama aldırabilir. Yani Hedef EBM kullanırken de tıklama başına ücret ödemeye devam edersiniz. Burada hedeflenen 10₺'ye bir dönüşüm almak olsa da, misalen 100₺ harcama yapılarak bir dönüşüm getirmeyedebilir.

Google ADS Hesabında Yapılan Değişiklikler Görülebilir mi?

Google Ads hesabınız üzerinde yapılan işlemleri sol sütunda yer alan Değişiklik Geçmişi kısmından görebilirsiniz. Burada tarih ve saatleriyle birlikte hesap üzerinde yapılan işlemler görüntülenir ve eğer işlemin altında Geri Al linki bulunuyor ise yapılan bu işlem geri alınabilir. Eğer hesabınızda sizden hariç farklı yöneticiler de varsa hesap ve kampanyalarla ilgili yapılan değişiklikleri bu kısımdan takip edebilirsiniz.

Düzenlediğim birebir 10 saatlik Google Ads Eğitimi ile ilgili detaylı bilgi almak ister misiniz?

Arama Yapıyorum Ama Kendi Reklamlarımı Göremiyorum

Kendi kendinize arama yapıp reklamlarınızın görünüp görünmediğini kontrol etmek doğru yapılan bir işlem değildir. Çünkü defalarca kez kendi reklamınızı aratıp tıklama yapmadığınız için, Google bir zaman sonra size reklamlarınızı - tıklamadığınız için - ilgi çekmediğini düşünerek göstermeyecektir. Burada bu kontrolü kampanyalarınızı listelediğinizde, rekabet metriklerinden arama ağı gösterim payı sütununa bakarak yapmalısınız. Ön tanımlı olarak kapalı gelen bu sütunu sütunlar -> sütunları değiştir altındaki menüden rekabet metrikleri başlığı altındaki Arama ağı gösterim payı seçeneğini işaretleyerek açabilirsiniz. Böylece sizinle ilgili arama sonuçlarında reklamlarınızın gösterim oranlarını görebilirsiniz.

Rekabet Metriklerini Nasıl Yorumlamalıyız?

Bu sütunlarda yer alan gösterim oranlarınız doğrultusunda reklamınızın performansını ve görünürlüğünü arttırmaya yönelik çalışmalar yapabilirsiniz. Anahtar kelimelerinizin kalite puanlarını kontrol edebilir; teklif ve stratejilerinizi gözden geçirebilirsiniz.

Açık Artırma Bilgileri

Ads panelinizde sol sütunda yer alan Açık Artırma Bilgileri kısmından kendi reklamlarınız ve rakip sitelerin reklamlarının gösterim paylarını karşılaştırabilirsiniz.

Gösterim Payı: Tıklama almaya uygun olduğunuz sorgular içerisinde hangi oranda reklamınızın gösterildiğini ifade eder.

Çakışma Oranı: Rakip siteler ile aynı anda gösterim aldığınız oranı ifade eder.

Daha Üst Konum Oranı: Rkaiplerinizle aynı anda gösterim aldığınız sonuçlarda, rakiplerinizin sizin üzerinizde yer aldığı gösterim oranını ifade eder.

Sayfanın Üst Kısmı Oranı: Sizin siteniz ya da rakip sitelerin arama sonuç sayfasında üst sırada yer aldığı oranı gösterir.

Mutlak Sayfanın Üst Kısmı Oranı: Sitelerin arama sonuç sayfasında 1. sırada gösterim aldığı oranları ifade eder.

Geçiş Payı: Açık artırma sırasında reklamlarınızın ne sıklıkla rakip sitelerden daha yüksek olduğunu ve rakip sitelerin görünmediği zamanlarda ne sıklıkta reklamınızın gösterim aldığını ifade eder.

Aynı şekilde bu kısımda yer alan tüm verileri analiz ederek bütçe, teklif ve stratejilerinizi gözden geçirebilir ve gerektiğini düşünüyorsanız iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Rakiplerimin Tekliflerini yada Stratejilerini Görebilir miyim?

Rakiplerinizin tekliflerini, stratejilerini ve bütçelerini göremezsiniz. Ancak bahsettiğim bu açık artırma bilgileri kısmında yer alan verileri doğru şekilde analiz ederseniz, aşağı-yukarı bu konularda bir tahmin yürütebilirsiniz.

Her Zaman Üst Sırada Görünmek için Nasıl Bir Strateji Kullanmalıyım?

Eğer sektörünüz gereği, Google arama sonuçlarında üst kısımda yer alamk sizin için önemli ise, Hedef Gösterim Payı kullanmanızı öneririm. Sayfanın üst kısmında, en üst kısmında ya da herhangi bir yerde görüntülenecek şekilde seçim yapabilirsiniz. Tabii makul bir gösterim oranı ve teklif vermelisiniz. Bu stratejiyi kullanarak sonuçlar sayfasında tercih ettiğiniz kısımda reklamlarınızın görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.

Cihaz - Konum - Zaman ve Demografi Teklif Ayarlamaları

Google Ads reklamlarınız üzerinde belli strateji kullanırken tekliflerinizi arama yapılan cihaza, arama yapılan konuma ve zaman aralığına göre arttırmanız yada azaltmanız mümkündür. Örnek olarak tüm Türkiye'yi hedefleyen bir kampanyada size daha çok dönüşüm getiren yada hacmin daha yüksek olduğu şehirler için teklifi arttırabilir veya az dönüşüm getiren şehirleri tamamen hariç tutmak yerine, bu şehirler için verilern teklifleri %lik oranda azaltabilirsiniz.

Ancak dönüşümleri arttırma, Hedef EBM yada hedef gösterim payı gibi teklif stratejilerinde bu özelliği kullanamazsınız. Cihaza, bölgeye ve zaman aralıklarına göre teklif arttırma yada azaltma işlemleri yapabilmeniz için Manuel TBM yada tıklamaları arttırmaya yönelik otomatik strateji kullanmanız gerekir.

Bu konuda Google Ads'in https://support.google.com/google-ads/answer/2732132 linkinden faydalanilir ve teklif stratejisine uygun teklif arttırma ve azaltma türlerini görebilirsiniz.

Hedef EBM'deki istisna konusunda da çok fazla kafa karışıklığı yaşanır. Cihaza göre hedef EBM'de yapılan teklif ayarlamada, tıklama maliyeti üzerinde bir azaltma yada arttırma söz konusu olmaz verilen hedef EBM üzerinde oransal arttırma yada azaltma yapılabilir. Konum, demografi, yer, zaman gibi alanlarda teklif ayarlaması ise Hedef EBM stratjisi kullanırken çalışmaz.

Reklam Zaman Planlaması Teklif Ayarlaması Nasıl Kullanılmalı?

İşletmenizin aktif olduğu saatler dışında da reklamınızın hiç görünmemesi yerine yine kullandığınız stratejiye bağlı olarak tekliflerinizi düşürebilir ve belli saat aralıklarında da nasıl dönüşümler alabileceğinizi izleyebilirsiniz. Yada diyelim bir eticaret sitesine sahipsiniz ve reklamlarınız 24 saat çalışıyor. Reklamınızı izleyerek dönüşümlerin daha düşük olduğu saat aralıkları ya da akşam-gece saatleri için ayrı zaman dilimlerine mevcut tekliflerinizin %50-60 düşük halini vererek, tamamen reklamlarda görünmez olmak yerine düşük tekliflerle reklamınızın verimini takip edebilirsiniz.

Demografi Yaş Grupları ve Cinsiyete Göre Teklif Ayarlama

Reklamlarınızde kadın yada erkek hedefleme yapabilir ve aynı zamanda reklamalrınızın dönüşümlerini takip ederek hitap ettiğiniz ve size daha fazla dönüşüm getiren yaş grupları için tekliflerinizi yükseltebilir ve dönüşümü az olan yaş grupları için tekliflerinizi azaltabilirsiniz.

Şehir ve Ülkelere Göre Teklif Ayarlama

Bölge, şehir yada ülke üzerinden teklif düşürme yada yükseltme yapabilirsiniz. Hedeflediğiniz bölgeler içerisinde aldığınız tıklamalar, yapılan harcamalar ve size getirdiği dönüşümleri takip ederek dönüşüm getirmeyen bölgeleri tamamen hariç tutmak yerine o bölgenin teklifini düşürebilir ve izlemeye devam edebilirsiniz. Örneğin tüm Türkiye'ye reklam veriyorsanız ve reklam verdiğiniz şehirlerden bazıları size daha iyi performans ile dönüşüm getiriyorsa bu şehirlerin teklifini yükseltebilir, dönüşümü düşük ya da verimsiz olan şehirler için teklifinizi düşürebilirsiniz. Aynı uygulamayı ülkeler bazında da yapabilirsiniz.

Cihaza Göre Teklif Ayarlama

Yukarıda bahsettiğimiz optimizasyonları cihazlar bazında da yapabilirsiniz. Cihaza göre teklif azaltma yada arttırma hedef EBM stratejisinde de kullanılabilir. Ancak hedef EBM'de tıklama değil, hedef EBM üzerinden bu azaltmanın yada artışın sağlandığını da unutmayın. Aynı şekilde reklamlarınızın tıklamalarının ve gelen dönüşümlerin bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazların gangisinden geldiğini görebilir ve getirisini takip ederek bu cihazlara göre farklı teklif ayarlamaları yapabilirsiniz. Yani tablet üzerinden tıklanan reklamlarda dönüşümünüz az yada verimli değil ise, tablet için verdiğiniz teklifleri düşürebilirsiniz. Aynı şekilde cep telefonları üzerinden dönüşümleriniz yüksek sayıda ve verimli ise cep telefonları için tekliflerinizi de arttırabilirsiniz.

Yer Seçenekleri - Hedef veya İlgi Alanı - Varlık - Arama İlgisi

Kampanyalarımızda reklamın yayınlanacağı yerleri seçtiğimizde altında 3 tane seçenek göstermektedir. Hedef veya ilgi alanı öntanımlı olarak gelir.

Hedef veya İlgi Alanı: Hedeflediğiniz yerlerde bulunan veya düzenli olarak bu yerlere giden ve bu yerlere ilgi gösteren kişileri hedefler. Buradaki örneği şu şekilde verebiliriz. İstanbul'da boğaz turu araştıran kişiler İstanbul'da bulunarak ya da tamamen başka şehirden de arama yapabilirler. Bu durumda hem o yerde bulunan, hem o yeri aramasına dahil eden kişilere reklamı göstermelidir.

Varlık: Hedeflenen yerlerde bulunan veya bu yerlere düzenli olarak giden kişileri hedefler. Yukarıdaki örnek üzerinden devam edersek, varlık seçildiğinde sadece İstanbul'dan boğaz turu araması yapıldığında reklamlar gösterilir. Yani kişinin reklamın hedeflediği bölgede bulunmasu yada daha önce bulunmuş olması gerekmektedir.

Arama İlgisi: Hedeflenen yerleri arayan kullanıcıları hedefler. Yani yine aynı örnek üzerinden gidersek, boğaz turu arayan bir kullanıcı, reklamın direkt bölgesini içeren bir arama terimi kullandığında reklamınız gösterilir. boğaz turu istanbul gibi...

Hangisini seçmek doğrudur derseniz, buna reklam amacı ve hedeflerinize göre karar vermeniz ve seçim yapmanız doğru olur. Yani bir turizm firması iseniz elbette hedef veya ilgi alanı seçmeniz daha uygun olacak iken, yerel bir işletme iseniz varlık seçmeniz daha doğru olacaktır.

Yorumlar
26/Nisan/2023 (15:00:41) tarihinde Fatih yazdı:
Merhaba hocam benim bir kampanyam var bölgeyi istanbul seçtim ama arama terimlerinde heperzurum dişçi, hatay dişçi, tuzla diş doktoru gibi sorgularda çıkıyor reklamım ama ben istanbulda bir diş kliniğiyim param boşa gidiyor nasıl düzeltebilirim bunu
Bu yoruma cevap yaz
Yorum Yazın
Yorumunuz
Eposta (Yayınlanmayacaktır)
İsim
Web Sitesi

Konuyla alakalı içerikler:

Desteğe mi ihtiyacınız Var?

Google Ads, SEO ve Eticaret konularında profesyonel hizmeti bizden alabilirsiniz.

Eğitime mi ihtiyacınız Var?

Mert Şener Hakkında?

Google Ads, SEO ve E-ticaret alanında 18 yıllık bir tecrübe ile yüzlerce firmaya hizmet vermiş, profesyonel bir geliştiricidir...