İşinize Yarayacak 10 SEO Aracı

07/09/2021

İşinize Yarayacak 10 SEO Aracı

SEO çalışmalarında yararlandığımız onlarca etkili araç mevcut. Kimisi kısmen, kimisi tamamen ücretsiz ya da tamamı ücretli olan bu araçlardan benim en çok faydalandığım ya da verimli olduğunu düşündüğüm 10 tanesini bu içeriğimde sizlerle paylaşmak istedim.

1. ve 2. sıradaki Google Analytics ve Search Console zaten SEO çalışmalarında temel yardımcılarımız. Yani bu iki aracı mutlaka SEO çalışmalarımızda verimli ve etkin bir şekilde kullanmalıyız.

3. ve 10. sıra arasında paylaştığım araçlar ise birbirine benzer, kullanımlarına göre farklılık gösteren uygulamalardır. Analytics ve Search Console ile birlikte bunlardan en az birini de kullanmanızı öneririm.

1- Google Analytics

Google'ın ücretsiz sunduğu ve web sitelerini ölçümlemeye yarayan Analytics'i duymayan yoktur sanırım. Web site ziyaretlerini detaylıca ölçümleyen ve raporlayan bu uygulama SEO çalışmalarında kullanılması zorunlu, en temel yardımcılardandır.

Google Analytics ile web sitenizin ziyaret analizini detaylıca yapabilirsiniz. Bir içeriğinizin ziyaretçi sayısı kaç, bir ziyaretçi ortalama olarak bu içerikte ne kadar süre geçirmiş ya da bu içeriğe gelen ziyaretçi başka hangi sayfaları gezmiş gibi önemli verilere Analytics ile erişmeniz mümkün. Bunun haricinde ziyaretçi raporlarınızı kullanılan cihaz ve tarayıcı gibi unsurlara göre de analiz edebilirsiniz. Bu veriler ışığında SEO çalışmalarınızda ciddi unsurları tespit edip, aksiyon alabilirsiniz.

Google Analytics

2- Google Search Console

Google'ın yine ücretsiz sunduğu ve web sitenizin organik arama sonuçlarındaki ortalama konumunu belirli bir zaman aralığı içerisinde sunan (istediğiniz gibi zaman filtrelemesi yapabilirsiniz), çeşitli filtrelemeler ile derin bir analiz yapmanızı sağlayan çok yararlı bir uygulamadır. Ayrıca web sitesindeki sorunları da (Örneğin mobil sorunları) bildirir. Analytics kullandığınız gibi Search Console'u da SEO çalışmalarında mutlaka kullanmalısınız.

Örneğin x kelimesi ile ilgili son 7 günde aldığınız tıklama sayısını ve ortalama konumunuzu bu araç ile kolayca görebilirsiniz. Bu aralığı 7 gün, son 15 gün, son 1 ay ya da son 3 ay olarak çeşitli seçeneklerde filtrelemeniz de mümkün. Search Console organik arama sonuçlarındaki anahtar kelime posizyonlarınızı günlük olarak takip etmeniz ve iyileştirmeler yapabilmeniz için tek ve benzersiz bir uygulamadır.

Kullanılması Şart: Analytics ve Search Console

Google'ın sunduğu ve yukarıda bahsettiğim iki SEO aracını web sitenizde kullanmanız SEO çalışmalarında başarılı olmanız için %100 önemlidir. Birazdan bahsedeceğim diğer kaynaklar ise size SEO çalışmalarınızda yol gösterecek, fikirler sunacak olan diğer profesyonel yazılımlardır. Aşağıda belirttiğim araçlardan en az bir tanesini Analytics ve Search Console ile birlikte kullanmanızı öneririm.

Google Search Console

3- Ahrefs

Limitli özellikleri ile ücretsiz kullanılabilen, tüm özelliklerini kullanabilmek için 99$/AY ile başlayan fiyatlarla ücretlendirilen web sitesi denetimi konusunda en başarılı uygulamalardan birisidir diyebilirim. Ahrefs kullanarak web sitenizi teknik altyapı, içerik, linkleme gibi konularda detaylıca analiz edip size yarar sağlayacak raporlar oluşturabilir, sitenizi iyileştirme konusunda hızlı fikirler edinebilirsiniz.

Backlinklerinizi detaylıca görüntülemek, hatta gün gün izlemek için de Ahrefs oldukça faydalıdır.

Ahrefs ile organik arama kelimelerinizin sıralamasını da günlük olarak incelemeniz mümkündür.

Oldukça fazla modülü bulunan Ahrefs'i birincil olarak SEO çalışmalarında tercih edebilirsiniz. Ben Ahrefs ile çok başarılı işler yürüttüğümü sizler ile gönül rahatlığıyla paylaşabilirim.

Ahrefs

4- SemRush

Bana göre içerikleri geliştirme ve rakipler ile kıyaslamada SemRush diğerler profesyonel SEO araçlarına göre bir adım önde. Semrush rakiplerinizde olan, ancak sizde eksik olan değerleri görmeniz için - karşılaştırma yapmanız için oldukça başarılı bir uygulama.

Semrush'ın backlink modülünün de çok başarılı olduğunu belirtebilirim. Hatta baclink konusunda en iyi uygulamanın da SemRush olduğunu deneyimlerimle belirtebilirim.

Ek olarak kelime sıralaması, kelime önerisi gibi birçok detaylı modül Semrush'ta mevcuttur.

Semrush ücretli bir uygulamadır. Ancak kredi kartı bilgilerinizi girerek 7 gün ücretsiz deneyebilir, bu süreç sona ermeden hesabınızı iptal edebilirsiniz.

SemRush

5- Sitechecker

Bazı modüllerini ücretsiz olarak kullanabildiğiniz bu aracın profesyonel planlarını ücretsiz olarak 7 gün denemeniz mümkün. Yeni inceleme fırsatı bulduğum bu aracın profesyonel planlarının da oldukça işlevsel ve rakiplerine göre uygun ücretlendirmelere sahip olduğunu belirtebilirim.

Sitechecker.pro

6- Seranking

Anahtar kelime pozisyonu analizi için bence en başarılı uygulama. Bu yüzden en çok yararlandığım uygulama olarak belirtebilirim. Günlük olarak pozisyon değişimlerini listelediği gibi, anlık olarak da pozisyon sorgulamanıza izin vermekte.

Web sitesi denetiminde Ahrefs kadar olmasa da oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim.

Onpage SEO (İçerik - kelime bazlı analiz) konusunda da oldukça yararlandığım Seranking'i genel olarak herkese önerebilirim. Anahtar kelime tanımlayarak bir içeriği on page SEO testine sokabiliyor ve dakikalar sonra ilgili anahtar kelime ve içeriğiniz ile ilgili eksikliklerinizi rapor olarak alabiliyorsunuz. Bir içeriği SEO konusunda başarılı kılmak için bir çok doğru öneri Seranking tarafından size iletilmekte. Ben Seranking'in bu özelliğini SEO çalışmalarımda sıkça kullandığımı belirtebilirim.

15 gün kısıtlı özellikler ile deneme imkanı sunan Seranking diğer rakiplerine göre daha uygun ücretlendirmeler ile abonelik sağlamakta. Bu yüzden SEO çalışmalarına özellikle yeni başlayanlara Seranking'i kesinlikle öneririm.

Seranking

7- Moz

Ücretsiz olarak bazı araçlarını kullanıma sunan Moz, ana özelliklerini MozPro altında ücretli olarak sunmaktadır. Backlink, web site denetleme, kelime pozisyonu gibi modülleri içerisinde barındırır. Ahrefs veya SemRush için bir alternatif olarak değerlendirilebilir.

Moz

8- Mangools

10 gün süresince ücretsiz deneme veren Mangools'u sürekli kullanmak için ücretli bir plan seçimi yapmak gerekiyor. Fiyatları makul düzeyde olan Mangools kelime pozisyonu analizi için oldukça yararlı gibi görünüyor. Mangools yukarıda adı geçen Seranking ile benzer seviyede.

Mangools

9- Web Ceo

14 gün ücretsiz deneme hakkı veren Web Ceo'yu sürekli kullanmak istiyorsanız ücretli bir plan ile yola devam etmelisiniz. Oldukça detaylı modülleri bulunan Web Ceo'yu SEO çalışmalarınızda denemenizi öneririm.

Web Ceo

10- SpyFu

Ücretli olan bu aracı denemek için online bir randevu oluşturmanız gerekli. Görünüm ve modülleri bakımından, Spyfu SEO çalışmaları için kaynak alınacak faydalı bir uygulamaya benziyor.

SpyFu

Bu içeriğimde SEO çalışmalarında kullanabileceğiniz ve benim de bir şekilde test ettiğim araçları sizlerle paylaştım. Bana çok sık şekilde gelen sorulara da içeriğimin sonunda yer vermek istedim. Umarım kafanızdaki soru işaretlerini giderir :)

Siz SEO danışmanlığında hangi araçları kullanıyorsunuz?

Google Analytics ve Google Search Console araçlarının mecbur kullanılması gerektiğinden zaten bahsetmiştim. Diğer profesyonel araçlardan ise Ahrefs, SemRush ve Seranking'i kullanıyorum.

Ahrefs mi, SemRush mu?

Bütçenize göre ikisini de kullanmanızı öneririm elbette. Ancak kısıtlı bütçe varsa web site denetimi ve anahtar kelime raporlaması olarak benim tercihim Ahrefs...

Ücretli bir SEO Aracı Kullanmak Zorunda mıyım?

Elbette değilsiniz, ancak ücretli olarak analiz sunan bu araçlar SEO konusunda size çalışmalarınızda oldukça yardımcı olacak, görmek için günler harcayacağınız detayları 1-2 dakikada karşınıza çıkaracaktır. Bu yüzden yukarıda bahsettiğim ücretli araçlardan en az birini kullanmanız sizin faydanıza. Örneğin Seranking aylık bütçesi bakımından sizi çok yormayacak ve size çok fazla fayda sağlayacak uygulamalardan birisidir.

Sıralaması Düşen İçerik için 7 Öneri başlıklı yazımı da okumak ister misiniz?


SEO Uzmanı ya da profesyonel SEO danışmanlığı hizmeti araştırıyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar
29/Aralık/2022 (01:26:37) tarihinde Muhammet yazdı:
Parke sistre cila işi ile uğraşıyorum sitemin tüm ihtiyaçlarını kendi bünyemizde yapıyoruz backlink için önerdiginiz araç varmı
Bu yoruma cevap yaz
Yorum Yazın
Yorumunuz
Eposta (Yayınlanmayacaktır)
İsim
Web Sitesi

Konuyla alakalı içerikler:

Wordpress ve SEO 10/02/2023

Desteğe mi ihtiyacınız Var?

Google Ads, SEO ve Eticaret konularında profesyonel hizmeti bizden alabilirsiniz.

Eğitime mi ihtiyacınız Var?

Mert Şener Hakkında?

Google Ads, SEO ve E-ticaret alanında 18 yıllık bir tecrübe ile yüzlerce firmaya hizmet vermiş, profesyonel bir geliştiricidir...